„Este de la sine înțeles că partidul AUR este într-o continuitate de opțiuni politice suveraniste cu această grupare.”
„Este de la sine înțeles că partidul AUR este într-o continuitate de opțiuni politice suveraniste cu această grupare.”
Domnule profesor, pe fluxurile de știri a intrat au intrat săptămâna aceasta relatări despre întâlnirea politică Morawiecki – Orban – Salvini, în care s-a convenit pregătirea formării unui nou bloc politic european, care grupează următoarele coordonate de profil politic și valori de referință: suveranitatea naţională, familia, creştinismul, apărarea valorilor „tradiţionale”.
În cazul în care partidul AUR va primi o invitație de dialog din partea noului grup politic conservator-naționalist, credeți că va adera la această inițiativă politică? Dacă în Ungaria, Polonia și Italia segmentele de conservatori-naționaliști sunt reprezentate parlamentar prin formațiuni cu procente semnificative, în Parlamentul de la București AUR nu deține decât 47 de mandate din totalul de 466. Credeți că un partid mic, conservator-naționalist, precum AUR, poate fi considerat interesant pentru a fi invitat la un dialog de către tripleta Morawiecki – Orban – Salvini?
Andrei Țăranu: După cum bine știți, partidul AUR a început negocierile cu partidul european „Identitate și Democrație” (o alianță a partidelor politice europene naționaliste, eurosceptice, de dreapta sau extremă dreapta). Cei care au intrat în legătură cu Salvini, de la Liga Nordului, inițial, erau reprezentați, se pare, de Ninel Peia (președintele Partidului Neamul Românesc), dar este de la sine înțeles că partidul AUR este într-o continuitate de opțiuni politice suveraniste cu această grupare. Văd ca foarte posibil un dialog între partidul AUR și această nouă grupare de partide ce se configurează în Europa, aflate pe o linie suveranistă.
Deja contactele au existat între ceilalți partizani ai acestei orientări de coloratură conservatoare suveranistă, au fost primiți cu căldură la Varșovia, împartășesc aceleași valori cu cei din partidul polonez naţionalist Lege şi Justiţie (PiS – Mateusz Morawiecki) și cu cei din partidul italian Liga Nordului (Matteo Salvini). Cu FIDESZ este o mica contradictie, dar se va vedea cum vor dialoga și cei din AUR, alături de mai multe partide mici de aceeași factură din Slovenia, Slovacia, Cehia, sau alte state ale regiunii. Poate că Orban Victor se va alinia în opțiuni, pentru ca să formeze un pol politic.
Donald Tusk, a scris pe Twitter: „Rusia îşi mobilizează forţele în jurul Ucrainei. (…) La Budapesta, Morawiecki organizează un bloc politic pro-Putin cu Orban şi Salvini. Nu este o păcăleală de 1 aprilie”.
Dacă partidul AUR va intra în dialog cu noul grup conservator-naționalist, este posibilă și o alunecare a pozițiilor publice AUR către susținerea pozițiilor publice pro-Putin?
Andrei Țăranu: Perspectiva aceasta a unei poziții pro-Putin ține mai degrabă de o propagandă de politică internă în aceste țări. Fac însă observația că în Polonia, Jaroslaw Kaczynski nu va avea vreodată o orientare pro-Putin, din moment ce istoria sa politică și personală l-a transformat într-un critic deschis al lui Vladimir Putin.
Tusk pedalează pe această idee, referitoare la faptul că partidele populiste din EU sunt pro-Putin. Este o situație „quid pro quo” pentru că uneori și grupurile au nevoie de motive și argumente, dar și Rusia are nevoie să arate că ar avea parteneri de dialog.
Deplâng apariția acestui grup suveranist și a acestei tendințe în Europa, dar nu cred că se va forma o coloană a cincea rusească prin această grupare. Și în Polonia, ca și în România, sentimentele anti-rusești sunt la fel de puternice. De aceea, nu cred că acești suveraniști europeni, inclusiv partidul AUR, vor fi partenerii lui Putin în Europa.
Mulțumim pentru răspunsuri!
Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.
Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.
Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.
Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.