Interviuri, conferințe, vloguri, podcasturi, investigații, editoriale – producțiile din media digitală ne augmentează viața, ba chiar produc și hiper-realitate.
Dacă tot scanez fără oprire media digitală, vin aici cu un șeptar personal de referințe, relevante, zic eu, ca shortlist de media-linkuri pentru weekendul vostru de toamnă târzie.
Interviuri, conferințe, vloguri, podcasturi, investigații, editoriale – producțiile din media digitală ne augmentează viața, ba chiar produc și hiper-realitate.
Dacă tot scanez fără oprire media digitală, vin aici cu un șeptar personal de referințe, relevante, zic eu, ca shortlist de media-linkuri pentru weekendul vostru de toamnă târzie.
1.
Cea mai neutră, directă și limpede analiză a clasei politice – Adriana Săftoiu, la emisiunea lui Cozmin Gusă (timer 1.13.30).
Ce le lipsește politicienilor din România, astăzi?
Gândirea critică. Răspuns frontal.
Fără gândire critică, fără ieșirea din sloganul de partid, destul de palid, partidele prezidențiale vor rămâne captive, iar logica va deveni scolastică. Urmarea – idea de reformă socială e greu să apară atunci când principalii politicieni din România se supun orbește președintelui țării, nu adoptă o gândire critică, sunt rupți de realitate, sunt în bula lor, cam asta e pe scurt ce spune Adriana Săftoiu, consilierul de presă principal cu care Traian Băsescu s-a consultat în perioada dinainte de primul mandat și în prima perioadă a mandatului de președinte început în 2004.
Într-un fel foarte liniștit, calm, nespectaculos și chiar în surdină, Adriana Săftoiu spune că fără gândire critică politicienii vor rămâne în obișnuințele și platitudinile ideilor stereotipe ale unei politici rupte de realitățile societății. Asta îi face, am impresia, să rămână într-un model al secolului trecut (sau chiar de mai demult), ceea ce, evident, nu ne va ajuta deloc să progresăm, ca societate.
La finalul interviului veți găsi un tir de trei întrebări și răspunsuri scurte, în care prestigioasa consilieră de comunicare îi dă o notă proastă lui Fritz, pentru că i-a dezamăgit pe mulți dintre timișoreni.
2.
Un dialog autentic despre una dintre cele mai noi și practice metode ale psihologiei contemporane: psihogenealogia – Cristina Schmidt, psihoterapeut specializat în psihogenealogie, invitată la emisiunea Metope, realizată de Theodor Paleologu la Radio Guerrilla.
Legătura între generații se produce și prin markeri psihologici, ai universului interior, pe care marea majoritate a oamenilor nu îi conștientizează, sau nu pe deplin.
3.
În directă legătură cu referința anterioară, un comentariu despre importanța psihoterapiei pentru cei ce sunt lideri – explicată în postarea lui George Bragadireanu (semnalată și de Cristina Schmidt).
Ca să fim bine înțeleși: „Cum poți fi un lider pentru cei pe care îi conduci atunci când în ședințe, call-uri sau mailuri tonul și cuvintele pe care le folosești exprimă povești sufletești terifiante, niciodată ascultate de vreo ureche profesionistă?”
Bună întrebare, cu reverberații pe toate etajele conducerii, inclusiv în politică.
4.
Iată care sunt politicienii care au cel mai „tehnic” cuvânt din cele două partide mainstream, PNL și PSD – articolul Hotnews.ro nominalizează echipele de negociatori, pe capitole de politici publice.
Acești politicieni au o triplă calitate: reprezentativitatea (sunt desemnați în conducerile naționale), expertiza (capacitatea profesională pe capitole) și experiența politică de negociere. Nu știm dacă toți sunt la fel de pricepuți, dar știm că toți cei care se află în aceste echipe de negocieri ale viitorului acord de guvernare pot ajunge titulari de portofolii ministeriale.
5.
Politizarea sistemului, în plină criză – un caz definitoriu, al pensionarei de lux ajunsă administrator la un producător de energie, firmă de stat ce este pe pierdere de ani și ani.
Lanțul slăbiciunilor în sectorul energetic din Ro este cu atât mai grav cu cât este tot mai avansată escaladarea prețurilor internaționale la energie.
Subiectul aduce aminte la „expertiza” PSD (dar și ALDE) în căpușarea companiilor din energie, mari modele în acest domeniu. În Timiș, acum câțiva ani, actualul lider al grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a fost propulsat ca director al unei firme de mentenanță afiliată uneia dintre cele mai puternice companii strategice de stat din sectorul energetic, după ce a trecut printr-un stagiu de pregătire în „directorat” pe la aeroportul internațional timișorean.
Probabil că echipele de negociere de la PNL și PSD pe capitolul energie au idee despre interesul subteran care a stat în spatele dereglementării haotice a pieței de energie din Ro, (ne)pregătită din perioada Dragnea, care s-a repercutat în creșterile galopante de tarife interne din 2021 și în creșterile de vânzări de gaz ale Gazprom în România, o mare (ne)reușită a acestui an tulbure.
6.
Dacă tot am amintit de Dragnea, iată un exemplu de „așa NU” – podcastul lui Dan Dobre cu Liviu Dragnea.
Exemplu de producție de PR pentru victimizare, în care se livrează temele suveranismului patriotard.
Producție bună, dar…
Am crezut ce mi-au livrat, preț de câteva minute (da, glumesc 😊 )
7.
Cum arată USR-ul din interior – Andrei Caramitru la A TREIA CALE, în producția lui Liviu Mihaiu, la Radio Guerrilla.
O discuție relaxată, de văzut și de liberali și de salvaționiști, pentru înțelegerea motivelor care au dus la ratarea alianței guvernului din acest an.
Apropo: vorbeam astăzi cu un liberal din zona antreprenoriatului, îmi spunea că USR-iștii sunt văzuți de către antreprenorii (liberali) de la noi ca un fel de nou proletariat al economiei globalizate.
Oare cum îi văd USR-iștii pe liberali, pe scut sau sub scut, în negocierile cu „experții politicilor social-democrate europene” de la PSD?
BONUS.
Mulți se întreabă cum se raportează și cum se fezandează echipele de negociere ale PNL și ale PSD, în stabilirea pachetului de măsuri pentru noul Acord de guvernare, în care PSD lansează un tir de propuneri surprinzătoare. Nimic nou, aș spune, PSD caută să se europenizeze discursiv prin temele pe care le introduce în negocierea programului de guvernare și va continua să procedeze la fel și mai târziu, în guvernare, căutând să-și spele imaginea și să devină frecventabil, pentru a câștiga electoratul urban, care dă trendul.
OK, e de înțeles. Însă, în contextul acestui dans între PNL și PSD, nimic nu egalează pedanteria explicațiilor oferite de Vasile Dîncu.
Răspunsurile lui Dîncu sunt atât de flexibile încât pot să argumenteze orice, oricât de departe de realitate sau de interpretabil ar părea subiectul. Intelectualul ardelean al PSD-ului face slalom printre toate riscurile ideilor și contra-argumentelor, cu atitudinea unei sincerități bonome, abil construite – iată-l la emisiunea lui Cozmin Gușă (timer la 32.30).
E ceva straniu la Vasile Dîncu – el glisează între abilitatea de a lucra cu datele cantitative ale măsurilor sociale, seci și impersonale, și versatilitatea interpretărilor ideologice, mult mai subiective și convertibile în dueluri politice. Pare cameleonic, pe bune!
________________________________
PS. Dacă vă atrage un interviu sau o emisiune mai aparte, vă rog să-mi semnalați titlul ori invitatul, înscrierile de shortcut-uri în media digitală sunt deschise pentru viitoarele ediții ale acestei rubricii.
________________________________
În plină vacanță, se naște o polemică de vară, înainte cu un an de alegerile locale. Sunt semne ale unei posibile revalorizări de care primarul Timișoarei beneficiază, în comunicarea publică a ultimei luni. De aici se naște conversația, chiar de ziua Timișoarei, un moment când polemica poate fi receptată în mai multă liniște, cu răbdare pentru argumente și analiză.
Interviuri, conferințe, vloguri, podcasturi, investigații, editoriale – producțiile din media digitală ne augmentează viața, ba chiar induc o hiper-realitate.
Iată selecțiile acestei săpătămâni, ca shortlist de media-linkuri pentru un weekend informat.
În acest episod al conversațiilor sociologice, purtate de Horea și Radu, este invitat Mircea Leschian, expert în analiza politică și construirea strategiilor de comunicare. Temele propuse au legătură cu actualitatea, atât cu cea locală, cât și cu cea globală, și vor răspunde curiozităților, provocând reacții, cu siguranță, chiar și cititorilor obișnuiți cu ideile critice în abordare 360⁰.
Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.