cover2bw-1

SOCIO…LOGISME… cu Horea și Radu, la cafea [#7]

Acest episod oferă o tranziție de la dialogul scris la videopodcast. Un  teaser, de fapt, care anunță seria a doua a conversațiilor pe care Horea și Radu le vor avea cu invitații lor.

Profil invitat

Nume:
Profesie:
Data nașterii:
Orașul curent:

SOCIO…LOGISME… cu Horea și Radu, la cafea [#7]

Acest episod oferă o tranziție de la dialogul scris la videopodcast. Un  teaser, de fapt, care anunță seria a doua a conversațiilor pe care Horea și Radu le vor avea cu invitații lor.

Profil autor

SOCIOLOGISME, la cafea
hsirv1
Horea Băcanu [HB] - sociolog, absolvent UVT. Cercetează fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan. Analist permanent, comentator frecvent și uneori jucător politic. Radu Lambrino [RL] - sociolog, absolvent UVT. Constructor de sisteme de publicitate outdoor, antreprenor și investitor. Formator de organizații civice și politice, cu istoric de manager politic și parlamentar.

Profil invitat

Nume:
Profesie:
Data nașterii:
Orașul curent:
Ajustează:
  • A  A  A  A  
Ascultă:

[HB] Salut, Radu! Ce faci?

 

[RL] Foarte bine! Îmi încep ziua asta altfel, da, chiar altfel. Așa am zis, că înregistrăm azi primul episod din videopodcast-ul nostru și uite că înregistrăm la foarte mare distanță. Da, eu sunt la Londra. Ieri a plouat aici, pare că astăzi o să fie o zi minunată. A ieșit soarele și sunt în peste zece grade, adică sunt 13 afară, așa că mi am propus să „alerg” toată ziua prin Londra, împreună cu copiii mei, sunt foarte pregătit. Din păcate, la ora asta nu prea e deschis nimic în zonă și trebuie să caut  o vatriantă pentru a lua micul dejun. Deci cam asta fac acum tu ce faci?

 

[HB] Super fain! Mă uitam pe conversativ.ro, platforma pe care ne-am publicat și recentele noastre dialoguri, ca să văd în ce dată a fost publicat primul articol. Am văzut că acum 2 ani, în 10 octombrie 2020, am publicat primele articole, și iată că la 2 ani după aceea, tot în octombrie, dar 2022, de data asta în 22 octombrie, reușim prima înregistrare de videopodcast, mie îmi plac simbolurile astea.

 

[RL] Foarte fain! Da. Știi? Eu nu prea sunt consumator de postcat de podcasturi, deci nu prea am văzut mare lucru din tipul ăsta de abordare în ultima perioadă. Deși tu mi-ai spus că sunt foarte urmărite, mult mai urmărite decât ceea ce scriem noi Eu cred că totuși, ce e scris e scris și e mult mai profund și mult mai bine așezat atunci când când scrii. Dar dacă ăsta este trendul și oamenii au nevoie să ne vadă pe noi sau să-i vadă pe alții, cum schimbă idei, cum schimbă păreri, cum fac analize în modul ăsta direct și sub formă video, e foarte bine. Eu sunt convins că din încercări o să ajungem la o formă care să aibă sens. Eu mă bucur că te văd, mă bucur că te văd, mă bucur că am început lucrul ăsta și sper să se bucure și alții.

 

[HB] Da îi salutăm pe toți cei care ne ascultă și ne privesc de data asta. Da, se pare că această formulă de videopodcast e mult mai gustată decât simplu text sec, Și pentru mine, prima opțiune e textul, chiar atent pus în pagină, el poate să fie mult mai specific și mult mai edificator pentru un cititor avizat. În schimb, pentru publicul larg, se pare că video podcast-ul și înregistrările și videoconferințele de genul ăsta sunt mult mai de impact. Sunt câteva video podcasturi pe piața știrilor care au impact mare și foarte mare, adică un nivel de câteva mii de privitori simultan, la streaming-ul live mă refer, dar sunt și altele emisiuni, realizatori foarte buni care au zeci și sute de privitori, deci nu la nivelul de mii de spectatori sau ascultători de podcastul. În schimb, și aici vroiam să ajung, podcastul clasic este foarte gustat sau are un public foarte bun din punct de vedere audio, pentru că acesta este ascultat și în mașină și acasă, sau la birou, în timpul altor activități. Acest podcast, ca și suport sonor sau conversație redată audio, are cel mai mare impact pe piață întotdeauna însă acum, în ultima perioadă, i s-a adăugat și componenta video și, iată, am ajuns și noi aici,

 

[RL]  Eu nu te contrazic cu lucrurile astea, nu sunt familiarizat foarte mult cu tipul ăsta de comunicare sau de dezbatere, sau cum vrei să-i spui, dar asta nu înseamnă că nu îmi place. De când m-ai pus să urmăresc anumite podcasturi, o fac și mi se par chiar interesante lucrurile pe care le-am văzut. Ideea e alta, ideea e că noi am ajuns la concluzia că avem câteva lucruri de spus pe care ne dorim să le afle și alții și, în momentul când ai ceva de spus, trebuie să o faci într-o formă sau alta. Am încercat cu scrisul și cred că ne-a ieșit, dar, din păcate, cum spuneai și tu, publicul e destul de restrâns și nu are răbdare, sunt doar cei extrem de interesați. Am avut feedback la conversațiile noastre, feedback-uri foarte, foarte bune, am primit aprecieri, a fost observat nivelul de conceptualizare pe care l-am aplicat anumitor idei și faptul că am făcut o analiză interesantă pe anumite chestiuni care țin de politica locală sau de lucruri plecate din știrile zilei, și așa mai departe. Dar, în același timp, mi-am dat seama că sunt mulți care nu au reușit să parcurgă până la sfârșit textele noastre lungi, ceea ce am scris noi, astfel că n-au avut imaginea completă. Unii dintre cititori nu au reușit să citească până la sfârșit și, de asemenea, au fost și unii care, deși au citit așa, pe sărite, ce am scris noi acolo, nu prea au înțeles sensul lucrurilor pe care le-am vrut transmise. De asta cred că varianta vorbită sau varianta asta de dialog videopodcast de este mult mai ușor de perceput și mult mai ușor de recepționat de către cei interesați. De asemnea, sunt și mulți dintre cei pe care îi cunoaștem și îi apreciem în comunitatea locală care au ceva de spus, care, dacă vor veni lângă noi ca invitați, va fiu cu atât mai bine. Până la urmă, scopul nostru este de a reuși să transmitem principiile nostre și ceea ce credem noi despre momentul asta, împreună cu oameni care gândesc ca noi, sau pe care noi îi considerăm reprezentativi pentru comunitate,  pentru profesia pe care o exercită, pentru pregătirea pe care o au. Acestea sunt lucrurile importante, de asta m-am băgat în „jocul” podcasturilor.

 

[HB] Cu ocazia asta anunțăm că vom avea invitați, așa că transformăm acest episod într-un teaser, o invitație.

 

[RL]  Poate ne iese, ideea este că realizarea acestui podcast nu este pentru noi, pentru că noi ne tot vedem și dialogăm la cafea. De data asta vorbim pentru public, pentru ceilalți, și sperăm că ceea ce spunem o să fie de interes.

 

[HB]  O să încercăm varianta video a analizei sociale și politice, cu o componentă de sociologie, cât vom avea inspirație, alături de invitații noștri.  Am primit chiar și observația că nu mai există un astfel de produs pe piața, în zona de vest, deci avem o șansă în plus pe care sper să o fructificăm

 

[RL]  Trebuie să facem aceste sociologisme cât mai prietenoase. Oamenii care percep sociologia ca pe o meserie complicată, care se rezumă doar la culegere de date și analiză cantitativă primară, sper să înțeleagă de la noi că în sociologie analiza este mult mai profundă decât cea cu care au fost ei obișnuiți, dincolo de datele cantitative primare, dincolo de sondaje, o perspectivă care nu e bună nici pentru ei, dar nici pe noi nu ne bucură.

 

[HB]  Da, să ieșim din cantitativismul acesta uzual, spre interpretare, calitativism, nuanțele lucrurilor, spre a judeca realitățile din jurul nostru dincolo de cifre. Asta este provocarea de la care plecăm și e una faină.

 

[RL]  Să îmbinăm analiza subiectivă, proprie mințiilor noastre, la o vârstă ajunsă la maturitate, cu obiectivitatea datelor, bineînțeles.

 

[HB]  Aceasta ar fi foaia noastră de parcurs pentru viitoarele episoade și sper că vom reuși să ne ținem de ea. Mulțumesc pentru dialogul de azi, zile faine la Londra!

 

[RL]  Mulțumesc frumos! Să ne vedem cu bine!

 

 

 

 

Profil autor

SOCIOLOGISME, la cafea
hsirv1
Horea Băcanu [HB] - sociolog, absolvent UVT. Cercetează fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan. Analist permanent, comentator frecvent și uneori jucător politic. Radu Lambrino [RL] - sociolog, absolvent UVT. Constructor de sisteme de publicitate outdoor, antreprenor și investitor. Formator de organizații civice și politice, cu istoric de manager politic și parlamentar.
Articol susținut de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

În plină vacanță, se naște o polemică de vară, înainte cu un an de alegerile locale. Sunt semne ale unei posibile revalorizări de care primarul Timișoarei beneficiază, în comunicarea publică a ultimei luni. De aici se naște conversația, chiar de ziua Timișoarei, un moment când polemica poate fi receptată în mai multă liniște, cu răbdare pentru argumente și analiză.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Formular
de contact

Ai o întrebare sau o neclaritate? Trimite-ne un mesaj folosind formularul de mai jos sau contactează-ne la unul dintre canalele social media.

Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.