Călin Muntean, cadru didactic la UMFT, specializat în Bioinformatică și Sănătate Publică, comentând recenta declarație dată de Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai, referitoare la noile restricții pentru combaterea epidemiei:
„În principiu, profesorul Cherecheș are dreptate, evoluția bolii este pe o durată de 14 zile, fapt ce determină ca ciclurile „bolnav – vindecat” să aibă loc la 14 zile.”
Avem spitale pline, personalul este epuizat şi nu mai e loc pentru a interna “bolnavii COVID”. Sistemul medical dă semne că nu mai face faţă. E acelaşi sistem în care ne-am obişnuit să ni se spună că nu sunt bani, echipamente, condiţii, posibilităţi, voinţă pentru o schimbare din temelii… Cu spitale vechi, cârpite modern pe alocuri şi transformate din mers, mai ales după câte o nenorocire cu răcnet naţional, dar unde acum vrei să fii salvat şi e greu să creezi circuite speciale, pentru bolnavii zilei. Ar putea fi trimişi acasă cu butelia de oxigen şi riscurile aferente. Şi totuşi avem medici buni, interesaţi să ţină pasul cu ce se întâmplă în lume. Nu ne place nici să respectăm reguli, iar 2020 nu este doar un an pandemic, ci şi un an electoral în România. Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu dr. Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara.