rutte si iohannis2

Politics. Not just facts [10/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Politics. Not just facts [10/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Ajustează:
  • A  A  A  A  
Timp de citire: 15 minute

[ 16 martie 2024 ]

 

Chiriac?

 

Adevarul.ro avansează două nume ale unor posibile nominalizate pentru deschiderea listei de candidați ai PNL-PSD. Ambele poartă același nume, Chiriac. Prima, Cristina Chiriac, este cunoscută prin conducerea unei organizații de gen și profesionale, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – iar nominalizarea probabil că are legătură cu abordarea Bruxelles-ului în privința antreprenoriatului feminine. A doua este Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, un personaj public cunoscut mai bine la Bruxelles decât în România. Nu se știe motivul pentru care superalianța politică majoritară a PNL și PSD preferă o femeie neimplicată politic pentru deschiderea listei, până la urmă toți ceilalți candidați care urmează pe lista eligibililor sunt politicieni de cursă lungă. Probabil vom avea și explicația, la un moment dat.

 

Știrea aici:

https://adevarul.ro/politica/lista-preliminara-psd-pnl-europarlamentare-2346330.html

 

 

 

Surpriza alegerilor din Portugalia

 

Partidul Chega (Destul), populist, de extremă dreapta, s-a clasat pe locul al treilea, cu 19% din voturi, aproape triplându-şi rezultatul obţinut la ultimele alegeri de la începutul anului 2022, când a obţinut 7,2%. Alianţa Democratică din Portugalia, de centru-dreapta, va ieşi pe primul loc, dar nu va obţine o majoritate absolută, aşa cu arată rezultatele comunicate după ce 92% din buletinele de vot fuseseră numărate. Scorul sugerează că urmează negocieri dificile cu extrema dreaptă.

 

Știrea aici:

https://spotmedia.ro/stiri/politica/alegeri-anticipate-in-portugalia-extrema-dreapta-a-obtinut-castiguri-uriase

 

 

 

Chatbotul AI propus de Elon Musk

 

Elon Musk a declarat luni că în această săptămână startup-ul său de inteligenţă artificială xAI va oferi chatbotul Grok al Xai ca open source, la câteva zile după ce a dat în judecată OpenAI pentru că şi-a abandonat misiunea iniţială în favoarea unui model pentru profit.

 

Știrea aici:

https://economedia.ro/chatbotul-grok-al-xai-va-fi-open-source-din-aceasta-saptamana-anunta-elon-musk.html

 

 

 

Trump promite eliberarea asaltatorilor Capitoliului

 

Trump, în campania sa fără istoric către un nou mandat la Casa Albă, instrumentalizează politic orice subiect, inclusiv justiția. Prerogativele de președinte îi oferă instrumentul grațierii, dar este evident că asaltatorii Capitoliului au fost susținuți în ilegalități exact de candidatul Trump, care pe atunci pierduse alegerile. Unde este statul de drept?

 

Știrea aici:

https://www.g4media.ro/trump-promite-sa-elibereze-din-inchisoare-persoanele-condamnate-pentru-participarea-la-asaltul-asupra-capitoliului.html

 

 

 

„Decalogul” pentru viitorul NATO, semnat de Iohannis

 

Odată cu anunțarea oficială publică a avansării din partea României a candidaturii lui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general NATO, politico.eu publică cele zece puncte ale viziunii lui Iohannis pentru viitorul NATO. Care echivalează cu angajamentul total pentru susținerea Ucrainei, în respingerea agresiunii ruse. Un subiect care polarizează tot mai mult publicul românesc, arătând că președintele în funcție s-a activat pe agenda electorală 2024.

 

Știrile aici:

https://www.politico.eu/article/romanian-president-a-vision-for-natos-future/

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26969455-klaus-iohannis-prezentat-decalog-viziunea-despre-viitorul-nato.htm

 

 

La 28 de ani, Jordan Bardella este văzut cu popularitate de tip „teflon”, lider al extremei drepte franceze

 

Nimic nu-l atinge, oricâte atacuri i s-ar adresa. Această elasticitate politică l-a determinat pe Macron să îl aleagă pe Gabriel Attal pentru funcția de prim-ministru, care, la vârsta de 34 de ani, este un răspuns direct la ascensiunea lui Bardella.

 

Știrea aici:

https://www.g4media.ro/politico-mai-poate-ceva-sa-opreasca-ascensiunea-liderului-francez-de-extrema-dreapta-jordan-bardella-la-28-de-ani-a-depasit-o-deja-in-popularitate-pe-marine-le-pen-mentorul-sau.html

 

 

30 aprilie – ultima zi pentru depunerea candidaturilor la locale în 2024

 

În 10 mai va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00. Totul din 9 iunie va începe la 7 dimineața și se va încheia sera la ora 21, dar cu prelungire până la miezul nopții. „Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59”

 

Știrea aici:

https://www.libertatea.ro/stiri/executiv-adoptat-hotarare-guvern-calendar-alegeri-europarlamentare-locale-9-iunie-4825151

 

 

Planul lui Boc

 

Un scurt interviu oferit de Sabin Sărmaș în videopodcastul Marius Tucă Show prilejuiește o dezvăluire din bucătăria internă a PNL Cluj. Sabin Sărmaș este un viitor contracandidat al lui Emil Boc în localele din iunie 2024, lansat chiar din interiorul PNL. Acesta afirmă că planul lui Boc este în doi timpi, după câștigarea din nou a poziției de primar de Cluj urmând să renunțe la funcție și să fie nominalizat la Curtea Constituțională. Vor urma alegeri anticipate la Cluj, la finalul lui 2024?

 

Video aici:

https://www.youtube.com/live/0ylm59Rmlgw?si=GDt7qnoQ4jWB-KDY

 

 

Surpriza de la NATO: Rutte nu și-a anunțat oficial candidatura

 

De fapt, dacă ajungem la date concrete obiective, Klaus Iohannis este primul politician care anunță oficial că își înscrie opțiunea pentru a fi viitorul secretar general NATO. Fostul premier olandez, Mark Rutte, nu a anunțat nimic oficial.

 

Știrea aici:

https://adevarul.ro/politica/romania-ofensiva-iohannis-sefia-nato-analiza-2347179.html

 

 

Legislație europeană pentru presă

 

Presa va fi mai protejată, dar și obligată să-și prezinte patronii și publicitatea plătită de stat. Va avea putere și va fi aplicată în fapt această nouă lege, în toate statele UE27?

 

Știrea aici:

https://spotmedia.ro/stiri/media/lege-revolutionara-adoptata-de-parlamentul-european-presa-va-fi-mai-protejata-dar-si-obligata-sa-si-prezinte-patronii-si-publicitatea-platita-de-stat

 

 

Politician versus sociolog

 

Vasile Dîncu, preferatul filialei PSD Timiș pentru o poziție eligibilă pe lista de europarlamentari, oferă judecăți politice care sociologic conțin omisiuni. Cerința politică pe care o exprimă este aceea de a maximiza rezultatele  alegerilor locale la fiecare dintre primăriile de sector și la primăria generală a capitalei, iar pentru acest scop se aliniază ba candidați din partide, ba din afara partidelor, un fel de amalgam de nume și notorietăți care s-ar vrea câștigător. Omisiunea sociologică constă în neglijarea fenomenului de golire de conținut ideologic a competiției la locale, un proces ce va duce inevitabil la succesul lui Piedone, băiatul bun la toate, om de cartier, fără legătură cu vreo idee politică, gol de politică.

 

Video aici:

https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2024/psd-si-pnl-vor-candidat-comun-la-capitala-dar-nu-firea-sau-burduja-dincu-exista-2-3-nume-despre-care-nu-s-a-vorbit-pana-acum-2723819

 

 

România ar fi avut varianta negocierii cu Erdogan

 

Este afirmația lui Eugen Teodorovici, care spune că premierul Ciolacu ar fi avut varianta negocierii cu Erdogan pentru explotarea gazelor din perimetrul Mării Negre. Asta în loc să prelungească pe încă 15 ani înțelegerea cu OMV, dacă tot suntem ținuți de Austria în afara Schengen-ului terestru.

 

Videoblogul aici:

https://www.facebook.com/cotidianul.bzi/videos/292446957022051/

 

 

Doi universitari timișoreni, în echipa care a formulat apărarea României în dosarul Roșia Montană

 

Irina Sferdian si Lucian Bojin sunt cei doi profesori de la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara care au facut parte din echipa de experți a României care a caștigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană.

 

Știrea aici:

https://www.impactpress.ro/2024/03/14/doi-profesori-de-la-facultatea-de-drept-din-timisoara-in-echipa-de-experti-care-a-reprezentat-romania-in-dosarul-rosia-montana/

 

 

 

 

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Articol susținut de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Formular
de contact

Ai o întrebare sau o neclaritate? Trimite-ne un mesaj folosind formularul de mai jos sau contactează-ne la unul dintre canalele social media.

Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.