muskarmy

Politics. Not just facts [11/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Politics. Not just facts [11/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Ajustează:
  • A  A  A  A  
Timp de citire: 15 minute

[ 23 martie 2024 ]

 

 

Tolo dezvoltă hotnews.ro

După ce s-a despărțit prin ruptură de Ringier, Tolontan spune că a decis, alături de o echipă mai mare de jurnaliști, să adauge idei și resurse unui vehicul media cunoscut și care s-a remarcat prin echilibru, Hotnews.ro. Încă o etapă strategică în care Tolo nu renunță la separarea editorialului de comercial, în presa de tip mainstream.

 

Știrea aici:

https://www.paginademedia.ro/stiri-media/catalin-tolontan-hotnews-interviu-idei-21525983

 

 

Pentru o „comunitate europeană a inteligenţei artificiale”

Ministrul francez al economiei Bruno Le Maire „propune crearea unei comunităţi europene a inteligenţei artificiale” pentru a coordona mai bine mijloacele de inovare în domeniu. „Acest proiect ar reuni cei mai buni cercetători, cei mai buni oameni de ştiinţă, cele mai bune start-up-uri, cele mai bune centre de date în jurul unor principii comune, pentru a preveni derive securitare şi culturale”, a precizat el.

 

Știrea aici:

https://www.g4media.ro/ministrul-francez-al-economiei-bruno-le-maire-pledeaza-pentru-o-comunitate-europeana-a-inteligentei-artificiale-pentru-a-preveni-derive-securitare-si-culturale-2.html

 

 

Putin în mijlocul tinerilor, noul țar rus

După estimarea primelor rezultate de după scrutinul prezidențial de trei zile (la care noul țar rus obține aproape 88%, la o prezență la urne record, de 74%), Putin își asumă Victoria într-un discurs susținut propagandistic, înconjurat de mai mulți tineri ruși. Țarul își începe cu o propaganda triumfală noul  mandat prin care îl depășește pe Stalin și devine cel mai longeviv lider al Rusiei din 200 de ani.

 

Știrea aici:

https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/inconjurat-de-tineri-putin-si-a-tinut-discursul-marii-victorii-video

 

 

Burduja versus Cîrstoiu

Orice comparație analitică, pe indicatori de stare, între președintele PNL București și managerul spitalului universitar din capitală, pentru candidatura la primăria capitalei, nu are cum să-l dea câștigător pe medicul manager, nou venit în dezbaterile publice. Burduja este pregătit pentru dezbateri publice, în timp ce medicul nu are nicio pregătire în acest domeniu. Rezultatul pe București este previzibil (dar nu o să și-l asume niciun lider din PSD). O brambureală în stilul vechiului CDR.

LIVE-ul aici, în care Burduja vorbește despre Planul pentru București (carte pe care o va lansa curând, cu sau fără candidatură):

https://fb.watch/qUZO9nfJDl/

 

 

Anarho-capitalistul Milei, la 100 de zile de mandat

Milei „și-a atribuit o misiune divină”, aceea de a duce Argentina „la filosofia lui Dumnezeu”, care este liberalismul, și să o extragă din filosofia Satanei, care este socialismul”, explică Diego Giacomini, un economist apropiat al său.

 

Știrea aici:

https://www.profit.ro/perspective/presedintele-milei-aplica-fara-compromisuri-terapia-de-soc-economica-21528082

 

 

Evaluare online a șanselor candidaților anunțați în Timișoara

Nu este un sondaj propriu-zis, este doar o evaluare online a percepțiilor asupra șanselor candidaților. Întrebarea este: „Cine credeți că va câștiga la Timișoara alegerile locale din 9 iunie?”, iar candidații enumerați sunt doar cei anunțați până acum (Fritz, Robu și un independent). Răspunsurile sunt interesante mai ales sub aspect cantitativ (6505 răspunsuri). Raportul este de 3 la 2 în favoarea lui Fritz. Dar acesta nu este un sondaj, este doar o evaluare, grupa celor care au răspuns întrebării (deși mare) nu este un eșantion reprezentativ.

 

Datele aici:

https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/tion-va-intreaba-cine-credeti-ca-va-castiga-la-timisoara-alegerile-locale-din-9-iunie-1826071/

 

 

Unul dintre vectorii de imagine ai PSD explică alegerea doctorului Cârstoiu

Domnul Zetea este președinte PSD Maramureș, unul dintre vectorii de imagine ai PSD în plan național. Prezent azi la RFI, Zetea răspunde întrebărilor despre selecția candidatului pentru primăria generală a Bucureștiului. Zetea explică: bucureștenii nu prea au încredere în partide și politicieni, deci a fost ales un om nou, dar și un manager bun, care știe să le vorbească oamenilor. Cel mai important argument, alegerea a rezultat din sondaje.

Ce-au ajuns și sondajele, un fel de oracol, așta ne spune Zetea.

Și totuși, întrebarea esențială a fost formulată de realizator: „Nu credeți, domnule Zetea, că acest candidat va obține mai puține voturi decât Gabriela Firea?” Zetea spune că doctorul Cârstoiu va maximiza voturile din partea bazinului PNL plus PSD. Vom vedea în 9 iunie, dar întrebarea are o îndreptățire ce provine exact din estimările sondajelor: Firea este pe primul loc în preferințele bucureștenilor.

Acum patru ani, Nicușor Dan a luat 280 mii de voturi iar Gabriela Firea a luat 250 mii de voturi. Va reuși doctorul Cârstoiu să adune măcar 200 de mii de voturi în 9 iunie 2024? Misiune imposibilă.

Și încă ceva: Zetea adaugă argumentativ că miza PSD și PNL este stabilitatea politică cu orizont lung, de patru ani, într-o parte a Europei în care nu este foarte stabilă în raport cu Bruxelles-ul. Acest gen de argument are o valență inversă, va ține oamenii acasă în ziua votului, probabil că Zetea nu a măsurat ipoteza asta prin clasicele sondaje.

 

Video aici:

https://fb.watch/qWhOzwYse8/

 

 

Importanța în creștere a independenților – argumentele lui Ciucă

Mesajul transmis de Nicolae Ciucă în ziua lansării candidatului Cîrstoiu pentru primăria generală a capitalei este, în mod evident, o demonstrație ce subliniază importanța independenților, într-o lume în care, după cum spune președintele PNL „Bucureștiul are nevoie de cineva care nu este interesat de afaceri, de scene și emisiuni TV, nu este interesat de spectacol – ci este interesat de rezultate și de binele comun. Iar această persoană nu trebuie să fie una celebră”.

Înțelegem de aici că politicienii sunt interesați de o alăturare vizibilă cu independenții. Ca de exemplu, cu Mircea Geoană, aș interpreta.

 

Mesajul aici:

https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca/posts/pfbid02gZwRBJdcYKbrhvj8yVM7xGJTqVoMXX8wmVpXMtYQQog7xKB3qzVmFdnsKcJfNUSil

 

 

Pentagonul lucrează cu tehnologia lui Elon Musk

SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți spion, în baza unui contract secret cu o agenție de informații din SUA, și își extinde, astfel, programul secret al companiei, numit Starshield, pentru clienții de securitate națională. În timp ce Starlink este conceput pentru uz comercial, Starshield este conceput pentru uz guvernamental. Rețeaua construită în cadrul Starshield, în baza unui contract de 1,8 miliarde de dolari semnat în 2021, este oferită pentru activitatea National Reconnaissance Office (NRO), o agenție de informații care gestionează sateliții spion. NRO include personal din Forța Spațială a SUA și CIA și oferă imagini din satelit clasificate pentru Pentagon și alte agenții de informații.

 

Stirea în fluxul de aici:

https://www.frumentarius.ro/p/daily-brief-812-negocieri-in-qatar#%C2%A7satelitii-lui-musk

 

 

Cine l-a scos din joben pe Cătălin Cîrstoiu – se întreabă Dan Tăpălagă

După mai multe fire despicate în căutarea de răspunsuri, paragraful final spune totul: „ Nici acum nu poate spune nimeni din cele două partide cum a aterizat medicul Cîrstoiu pe masa coaliției cu misiunea de a candida la primăria București în halat de medic.”.

 

Opinia aici:

https://www.g4media.ro/cine-l-a-scos-din-joben-pe-catalin-cirstoiu-pentru-primaria-capitalei-de-ce-piedone-si-firea-n-au-ajuns-candidatii-psd-pnl.html

 

 

Cum se așează toate „mănușă” pentru Fritz – explică Eugen Sasu

În iureșul de încurcături cu nominalizările și pregătirile pentru campania electorală comasată, o întrebare îndreptățită apare în final de șapou: „De ce ar vrea PSD să aibă PNL primar în Timișoara, cu atât mai mult cu cât a apucat să zică, prin mai multe voci din filială, că Fritz e de preferat lui Robu ca primar?”. Păi hai să o spunem direct: pentru simplul motiv că ar fi de așteptat ca voturile lui Robu să-l propulseze președinte de Consiliu Județean pe Simonis. Greu.

 

Opinia aici:

https://debanat.ro/2024/03/lucrurile-s-au-asezat-manusa-lui-dominic-fritz_414079.html

 

 

 

 

 

 

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Articol susținut de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Formular
de contact

Ai o întrebare sau o neclaritate? Trimite-ne un mesaj folosind formularul de mai jos sau contactează-ne la unul dintre canalele social media.

Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.