NH

Politics. Not just facts [3/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Politics. Not just facts [3/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Ajustează:
  • A  A  A  A  
Timp de citire: 15 minute

[ 27 ian 2024 – sapt.4 ]

 

 

Disparități economice pe județe

 

Cursdeguverare.ro publică indexarea județelor din România după PIB-ul pe locuitor din fiecare județ și venitul mediu net pe județe. Clujul este peste Timiș, beneficiind tot mai mult de poziția centrală în regiunea ardeleană, în timp ce Timișul este tot mai tare forțat să-și fixeze o limită data de poziția marginală pe granița de la vest. Nu se mai poate face nimic pentru Timiș? Cel puțin două măsuri strategice ar relansa economia cu centru la Timișoara: restartarea proiectului axei de dezvoltare Timișoara – Arad și magistrala de drum rapid de legătură între Oradea – Arad – Timișoara – Moravița și Belgrad. Pentru aceste măsuri politice este necesar un pact politic pe termen mediu, pe care să-l asume toate partidele, de pe urma căruia niciun partid nu câștigă aproape nimic, dar regiunea are de câștigat, adică noi, cetățenii.

Știrea aici: https://cursdeguvernare.ro/de-la-pib-locuitor-la-salariul-mediu-net-judete-fenomene-salariale-si-mitologii-regionale.html

 

 

 

Cine este Nikki Haley?

 

Transferată în diplomație de înalt nivel din poziția de guvernator de Carolina de Sud, numită de Trump ambasador la ONU, politiciana republicană este singura rămasă în cursa nominalizării din interiorul Partidului Republican, după retragerea lui Ron DeSantis, pentru cursa prezidențială americană din 2024.

Știrea aici: https://www.politico.com/interactives/2021/magazine-nikki-haleys-choice/?utm_source=Trei+Minute

 

 

 

Cum se văd ei, politicienii cu influență la București

 

Cu tupeu. Cu abilități de a face trocuri. Capabili de violență, de a bate cu pumnul în masă și de a dărâma ușa Guvernului. Modelul tancului blindat, care se bate la București prin orice mijloace pentru interesele județului pe care îl reprezintă în București. Se pare că autorul acestei autoportretizări uită că îi reprezintă și pe cei din Arad, Sibiu sau Constanța, opțiunile unui parlamentar fiind exprimate strict în acte legislative, aplicabile tuturor cetățenilor țării, nu doar cetățenilor dintr-un județ. În rest, vorbim de mici trucuri ale traficului de influență, atât de dragi unor provinciali.

 

Știri aici:

https://www.facebook.com/simonisalfred/posts/pfbid0EX6QzUdjRRC9rVDVhKD98MeuAcqjER3T8m4a3FpZknMPZN6fhaXuQy84d53DMb5Cl

https://expressdebanat.ro/alfred-simonis-politica-nu-este-doar-despre-a-multumi-electoratul/

 

 

DeExit?

 

În anul electoral 2024 totul va fi despre pro sau contra Europa politică unită. O demonstrează și tupeul unui partid antisistem german, AfD, care propune dezbaterea unui potential referendum de ieșire a Germaniei din UE, similar celui care a dus la ieșirea Marii Britanii din UE – Brexit. Reacția societății germane este foarte puternică, prin proteste de stradă care au totalizat 1,4 milioane de participanți, pe măsura clivajului născut, căci, să nu uităm, AfD este partidul plasat pe primul loc în sondaje.

 

Știri aici:

 

https://www.g4media.ro/afara-cu-nazistii-peste-un-milion-de-oameni-au-demonstrat-impotriva-extremismului-de-dreapta-in-germania.html

și

Dexit? AfD vrea un referendum în vederea ieșirii Germaniei din UE

 

Liderii partidelor sunt în campanii de PR

 

Liderii celor două partide ce asigură guvernarea sunt în capanie de PR, cei doi președinți fiind atent direcționați în campania de imagine. Gesturi semnificative arată semnătura creatorilor de context comunicațional și strategilor. Uneori un gest de atac violent este respins prin contra-atac, atunci când principiul levierului e aplicat imediat și precis. Atacul lui Tudose la Ciucă a primit un răspuns bun. Iar gestul întâlnirii premierului cu un reprezentant al segmentului pauper din populația rurală a fost răsturnat prin dezvăluirea despre cum acest „ţăran sărac al Uniunii Europene” a încasat suma de 100.0000 de lei din recalcularea indemnizaţiei de revoluţionar.

 

Știri aici:

https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26846224-vreau-fac-parte-dintr-serial-termen-mediu-replica-lui-ciuca-pentru-tudose-care-spunea-liderul-pnl-nu-din-filmul-asta.htm

și

Cine este Constantin Crăciun, țăranul ”cu mâna brăzdată de greutăți”, cu care s-a întâlnit Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: autointitulat ”țăranul sărac al Uniunii Europene”, a încasat 100 de mii de lei din indemnizația de revoluționar/ Ar fi apărat gara din Focșani de teroriști

 

 

Trump în rolul lui Rambo

 

Jurnalistul Marco Badea, muncitor și dedicat detaliilor din politica internațională, oferă o selecție de informații cheie din presa internațională despre cazul Trump și indică adevărul ce se separă ca uleiul de apă, în noianul de știri despre alegerile americane. El insistă asupra unui tablou ce profilează exact caracterul răzbunător ce dă energie campaniei lui Trump: rolul de Rambo.

 

„Sunt războinicul vostru, sunt justiția voastră și pentru cei care au fost nedreptățiți și trădați, eu sunt răsplata voastră”, proclama Trump în martie anul trecut.

 

Știrea aici:

https://republica.ro/intoarcerea-lui-rambo-cum-ar-fi-sa-castige-trump-din-nou

 

 

10 000 lei – venitul pe familie pentru un trai decent

 

O familie are nevoie de 9.978 de lei pe lună pentru un trai decent. În registru comparativ, iată harta salariilor medii nete pe județe, un proiect de colectare și vizualizare date realizat de studenți. Timiș: salariu mediu net de aproximativ 4954 RON potrivit datelor INS pe septembrie 2023. Rata șomajului este de 0.87%.

 

Știrea aici:

https://www.libertatea.ro/stiri/harta-sanselor-in-viata-cum-influenteaza-locul-in-care-traiesc-calitatea-vietii-romanilor-4776848

 

 

Raportul  ECFR.EU: prognoza alegerilor europarlamentare 2024

 

Extremiștii și populiștii eurosceptici ar putea câștiga alegerile în nouă țări UE, inclusiv Franța, Austria și Polonia, și s-ar putea clasa pe locul doi sau trei în alte nouă state, inclusiv Germania, Spania și România.

Numărul de mandate europarlamentare estimate de ECFR.EU: PNL – 9 mandate, PSD – 11 mandate, USR – 5 mandate, AUR – 6 mandate.

 

Știrile aici:

https://ecfr.eu/publication/a-sharp-right-turn-a-forecast-for-the-2024-european-parliament-elections/

https://www.libertatea.ro/stiri/alegeri-europene-extremisti-victorii-studiu-4785199

 

 

 

Locul întâi pentru România în ierarhia țărilor UE, la cheltuielile pentru alimente

 

Românii cheltuie enorm pentru alimente. Dar nu de altceva, ci pentru că veniturile sunt mici și măcar alimente să avem din belșug. Simptom evident al unui tip de cultură de consum, estică și fragilă, axată pe ceea ce se află în frigider, nu în bibliotecă.

 

Știrea aici:

Cum își cheltuiesc banii gospodăriile românești prin comparație cu alte state UE. Observații

 

6 martie – o data certă pentru lansarea candidaților PNL la europarlamentare

 

Purtătorul de cuvânt al PNL anunță că lansarea candidaţilor PNL la europarlamentare ar putea coincide cu Congresul PPE ce va fi organizat la Bucureşti în această primăvară, în 6 și 7 martie.

 

Știrea aici:

https://www.news.ro/politic-intern/ionut-stroe-spune-lansarea-candidatilor-pnl-europarlamentare-ar-putea-coincide-congresul-ppe-organizat-bucuresti-deschiderea-lista-propunere-venita-partea-conducerii-partidului-1922403325002024011921472310

 

 

Război, migrație, starea economiei sau schimbările climatice – temele anxietății

 

Temerile electoratului european, a celui care este anxios, care formează bazinul partidelor extremist, cel cu teoriile conspiraționiste, se nasc din cele mai adânci frici. Ce ne înspăimântă formează contextul comunicării politice de azi.

 

Cele 5 crize majore care au afectat alegătorii europeni:

  • Pandemia de Covid-19: 73,7 milioane de oameni
  • Criza climatică: 73,6 milioane de oameni
  • Criza economică globală: 70,9 milioane de oameni
  • Migrația: 58 milioane de oameni
  • Invazia rusă în Ucraina: 49 milioane de oameni, conform unui studiu realizat de Consiliul European.

 

Știrea aici:

https://stirileprotv.ro/stiri/politic/studiu-sloganurile-politicienilor-nu-ii-mai-misca-pe-oameni-ce-alimenteaza-electoratul-partidelor-extremiste.html

 

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Articol susținut de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Formular
de contact

Ai o întrebare sau o neclaritate? Trimite-ne un mesaj folosind formularul de mai jos sau contactează-ne la unul dintre canalele social media.

Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.