sondajfeb2024

Politics. Not just facts [5/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Politics. Not just facts [5/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Ajustează:
  • A  A  A  A  
Timp de citire: 15 minute

[ 10 feb 2024 ]

 

Mutare de șah

 

Simion / AUR: „ Nu m-am gândit dacă Mircea Geoană este un bun candidat din partea AUR, dar mă pot gândi la orice scenariu care să îi facă pe Marcel și Nicu să plece acasă.” Pasul spre negocierea cu Mircea Geoană îi va aduce cu picioarele pe pământ pe toți ceilalți.

 

Știrea aici:

 

https://www.stiripesurse.ro/video-george-simion-despre-scenariul-mircea-geoana-candidat-aur-la-prezidentiale-fac-tot-ce-pot-sa-plece-nicu-si-marcel-acasa_3221783.html

 

_____________________________

 

Cotele de încredere

 

Geoană, Boc, Ponta – podiumul încrederii la nivel național.

 

Știrea aici:

https://www.news.ro/politic-intern/sondaj-inscop-news-geoana-boc-au-peste-30-cota-incredere-urmati-ponta-ciolacu-firea-diaconescu-sosoaca-simion-ciuca-drula-iohannis-primul-topul-notorietatii-urmat-sosoaca-ponta-ciolacu-firea-boc-1922400005002024020821482661

 

_____________________________

 

Adriana Săftoiu – intervenție nuanțată în emisiunea La final

 

Adriana Săftoiu: „Eu pot să vă spun în mod cert că în perioadele în care am deținut funcții publice – purtător de cuvânt la Radu Vasile, consilier prezidențial, apoi parlamentar de două ori – au fost perioadele mele cele mai severe din punct de vedere financiar. Eram omul acela care se uita în calendar pentru ziua în care urma să se dea salariul.”

 

Emisiunea aici:

https://youtu.be/ohzR-WsDZQk?si=NTHAkwBcj87zxXtH

 

_____________________________

 

Război hibrid, cu comunicații inversate, pe marginea agresiunii Rusiei în Ucraina

 

Absolut orice declarație de politică externă se poate reinterpreta. Iată cum o declarație revizionistă și beligerantă a unui lider AUR poate fi întoarsă împotriva României. Komsomolistul moscovit scrie că în România se discută serios despre o posibilă ieșire din NATO pentru reintegrarea națiunii române: „Încă un stat a început să pună problema anexării unor teritorii ale Ucrainei. Este vorba de România”. Această idee nu a fost prezintă niciodată în discursul oficial al partidului AUR, însă interpretările au fost posibile tocmai din cauza unor derapaje revizioniste ultranaționaliste.

 

 

Știrea aici:

https://www.veridica.ro/analize/cum-a-folosit-propaganda-rusa-discursul-liderului-aur-despre-dezmembrarea-ucrainei-groparii-vor-veni-sa-si-ia-bucatica

 

_____________________________

 

Alegeri comasate?

 

Interesele partidelor mainstream sunt de a comasa alegerile, e evident. Dar opinia publică e împărțită, jumătate pro și jumătate contra. Și nici logica electorală a cetățenilor care doresc să voteze (să își exprime votul) nu este în favoarea comasării: localele vor acoperi cu zgomot de fond despre drumuri, poduri și salubrizare orice idee serioasă sau dezbatere despre viitorul Europei.

 

Știrea aici:

https://adevarul.ro/politica/sondaj-inscop-alegerile-prezidentiale-cel-mai-2337596.html

 

_____________________________

 

Comasare 2 x 2 = un singur avantaj pentru alegători

 

Comasarea localelor cu europarlamentarele și comasarea turului întâi al prezidențialelor cu parlamentarele nu aduce mari avantaje pentru alegători, beneficiarii acestor măsuri sunt politicienii, mai ales decidenții de la București (cei care fac politică în teritoriu tot cu sarcinile de partid vor rămâne). Singurul avantaj foarte clar pe care îl va avea alegătorul din acest artificiu de calendar legislativ va veni din apariția în spațiul de dezbateri a mai multor propuneri pentru funcția de premier, nominalizări cel puțin tot atât de importante precum sunt cele pentru funcția de președinte. Nu e sigur că așa se va întâmpla, dar avem acum o speranță: „candidatul la prezidențiale ar putea fi stabilit după alegerile din 9 iunie printr-un protocol care ar preciza ca și premierul să fie dat de partidul care nu va deține candidatura pentru funcția de Președinte al României”. Apariția în carne și oase a nominalizaților pentru poziția de șef al guvernului va aduce dezbaterea acolo unde e normal să se afle, pe terenul politicilor publice.

 

Știrea aici:

https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26881438-coalitia-decis-calendarul-alegerilor-din-2024-localele-comaseaza-europarlamentare-iar-primul-tur-prezidentiale-parlamentarele.htm

 

_____________________________

 

Riscuri 2024: polarizarea politică, alături de evoluțiile turbulente ale vremii și dezinformare

 

1490 de experți au răspuns la întrebarea privind cele cinci riscuri majore ce pot genera crize în 2024. Printre primele trei se află și polarizarea politică – fenomen care înseamnă, de fapt, creșterea tendințelor extreme și scăderea centrului.

 

Știrea aici:

https://panorama.ro/riscuri-2024-pericole-sanse-ameninta-viitorul/

 

_____________________________

 

Tucker Carlson, comparat cu Oriana Fallaci

 

Anunțul starului international al jurnalismului de interviu, Tucker Carlson, despre iminenta difuzare a unui interviu long-form cu Vladimir Vladimirovici Putin – care urmează să fie difuzat în această noapte, în jurul orei 1 am ora Ro – a produs zeci si zeci de milioane de vizualizări. Robert Tucescu îl compara pe Tucker (în podcastul EVZ de azi) cu Oriana Fallaci, vestita jurnalistă de interviuri europeană. Mesajul lui Tucker prin care anunță interviul cu Putin este într-o notă de dramatism:

 

„ Nu suntem aici pentru că îl iubim pe Vladimir Putin, ci pentru că iubim Statele Unite și vrem să rămână libere și prospere. Ne-am plătit singuri deplasarea, nu am primit bani de la guvern sau de la vreun grup și nici nu le vom cere oamenilor să plătească pentru a vedea interviul. Îl veți putea vedea needitat pe site-ul meu. Spre lauda lui, Elon Musk a promis să nu blocheze accesul la interviu pe platforma X. ÎI mulțumim pentru asta.

 

Spre deosebire, guvernele occidentale vor face tot ce pot pentru a cenzura interviul pe alte platforme, pentru că cu asta se ocupă. Se tem de informațiile pe care nu le pot controla. Voi nu aveți motive să vă temeți. Nu va îndemnăm să fiți de acord cu ce ar putea spune Vladimir Putin în acest interviu. Însă vă cerem să-l urmăriți. Trebuie să știți cât mai mult, iar apoi, ca niște cetățeni liberi, nu ca niște sclavi, veți putea decide. Mulțumesc”

 

Știrea aici:

 

https://www.cotidianul.ro/putin-tucker-carlson-spargerea-monopolului-informatiei/#google_vignette

 

_____________________________

 

Piața de publicitate din România

 

Un comentariu semnat de Dragoș Stanca indică ce înseamnă, în registru comparativ, bugetul de 24 milioane de euro pe care partidele parlamentare l-au distribuit în 2023 în media: este echivalentul întregului buget pe care l-au atras publicațiile online locale într-un an (adică veniturile din care au trait un an întreg toate publicațiile online locale din România).

 

Știrea aici:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=7801361373213302&set=a.115421761807340

 

_____________________________

 

 

/ Unde e voință, acolo se va găsi și o cale /

 

Editorialul nuanțat de pe spotmedia.ro invocă o metodă de acțiune politică des întâlnită, în care se afirmă supremația voinței politice în fața oricărui dat contrar al contextului nefavorabil: „ “Where there’s a will, there’s a way”.

 

Aceasta ar fi metoda după care PNL și PSD caută acum cea mai bună înțelegere pentru comasarea alegerilor, pentru fixarea calendarului electoral 2024 și chiar pentru o anumită împărțire a pozițiilor cheie (conducerile camerelor și alte numiri de prim rang constituțional).

 

După cum explică editorialista, PNL este marele protejat al PSD în calculul pe care se bazează această voință politică pentru negocieri de soluții. Mai mult, în editorial este invocat și un elefant prezent în spațiul acestor negocieri, adică numele candidatului comun pentru prezidențiale.

 

Dincolo de situația încurcată cu acest elefant, al candidatului comun, se poate observa o accelerată orbire a liderilor PNL, care nu văd (sau se prefac că n-ar vedea) faptul că înțelegerea oneroasă cu PSD aduce formațiunea liberală în poziția de pierzător pe termen lung. Prin aceste negocieri, cu iz de corupție morală, PNL își încheie parcursul de lider al dreptei, ascunzându-se cu șmecherașii de la PSD într-o cameră de negocieri bine ferecată și pierzându-și acolo orice credibilitate publică și autenticitate principială și valorică. PNL devine un al doilea PSD, apele se amestecă.

 

Editorialul aici:

https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/elefantul-din-odaia-negocierilor-psd-pnl

 

_____________________________

 

Comasate cu secții separate?

 

EFOR arată că din punct de vedere legislativ este obligatorie separarea secțiilor de votare pentru europarlamentare și locale, chiar dacă se comasează alegerile prin sincronizarea calendarului (datei) pentru ziua votului. Sunt șanse ca efortul bugetar să fie mult mai mare decât cel anunțat.

 

Știrea aici:

https://expertforum.ro/comasare-euro/

 

_____________________________

 

 

 

 

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Articol susținut de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Formular
de contact

Ai o întrebare sau o neclaritate? Trimite-ne un mesaj folosind formularul de mai jos sau contactează-ne la unul dintre canalele social media.

Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.