uvdl

Politics. Not just facts [9/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Politics. Not just facts [9/2024, weekly edition]

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Ajustează:
  • A  A  A  A  
Timp de citire: 15 minute

[ 9 martie 2024 ]

 

Cinci companii românești de AI au atras finanțări totale de 2,4 miliarde de dolari

 

Finanțarea totală strânsă de companiile de produse de inteligență artificială din România se ridică la 2,4 miliarde de dolari, dar mare parte din această sumă se datorează unicornului UiPath, iar aproape jumătate din companiile din sector nu au atras încă finanțare, arată un raport realizat de publicația central și est-europeană The Recursive.

 

Știrea aici:

https://economedia.ro/raport-peisajul-ai-din-romania-companiile-romanesti-au-atras-finantari-de-24-miliarde-de-dolari-mai-mult-decat-companiile-poloneze-dar-succesul-se-datoreaza-in-principal-uipath.html

 

 

 

Șase din zece persoane se tem de o posibilă pierdere a locului de muncă în fața inteligenței artificiale generative

 

În context, a apărut moda Layoff Diaries. În era în care lucratul de la distanță și rețelele de socializare se împletesc cu viața noastră profesională, există o tendință care ia tot mai multă amploare: angajații concediați se filmează și împărtășesc în mediul online experiențele prin care au trecut.

 

Povestea aici:

https://republica.ro/o-noua-tendinta-pe-retelele-sociale-angajatii-concediati-se-filmeaza-si-impartasesc-in-mediul-online-experientele

 

 

 

În cinci ani, Inteligența Artificială va depăși capacitățile umane

 

Este o estimare data de șeful Nvidia, comapania care dotează cu procesoare cele mai mari companii din lume.

 

Știrea aici:

https://adevarul.ro/economie/nvidia-inteligenta-artificiala-poate-depasi-2344586.html

 

 

Parlamentul a dat legea de devansare a termenului pentru organizarea alegerilor prezidențiale

 

În forma adoptată, proiectul prevede: „Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.”

 

Nu numai încercarea de a  împiedica candidatura lui Mircea Geoană a generat această modificare de calendar pentru prezidențiale. Oamenii din PSD știu foarte bine că fac politică într-un stat cu o putere verticalizată în toată societatea, astfel că puterea rețelelor locale de partid este direct dependentă de centru și simbiotic legată de ierarhiile de partid, astfel că ei sunt înclinați să ignore candidatura unui independent, sau cel puțin să îi subaprecieze tracțiunea politică. Motivul puternic și real al devansării prezidențialelor este creșterea capacității organizațiilor județene de partid spre votul la prezidențiale, în septembrie, prin control guvernamental, atât timp cât în lunile dinantea votului din septembrie (dar și trei luni după votul din septembrie) guvernul este condus de președintele PSD. Au generat, în acest fel, condițiile ca rivalitatea dintre partide să nu se exprime în competiția prezidențială. Axa puterii, susținută prin pilonii PSD și PNL, va avea o stabilitate prin acțiunea guvernului și va avea ocazia să ceară relegitimarea prin vot la alegerile parlamentare din decembrie, dacă noul președinte ales va fi Ciucă, cu Ciolacu premier. Totuși, acesta este doar un calcul. O manevră tipic pesedistă, din care PNL va pierde.

 

Știrea aici:

https://www.euractiv.ro/politic-intern/proiectul-privind-devansarea-cu-trei-luni-a-alegerilor-prezidentiale-adoptat-de-parlament-66019

 

 

„Am făcut și vom face sondaje”

 

Auziți: președintele PSD Timiș acreditează faptul că desemnarea candidaților pentru primăriile localităților Timișului se realizează după măsurători prin sondaje. Cred că este doar o poveste vândută presei, este aproape imposibil ca un partid să ceară organizațiilor locale să cheltuie fiecare un buget de 5 până la 10 mii de euro pentru sondajul local. Bluful lui Simonis este subțire.

 

Bluful aici:

https://www.youtube.com/live/3MFhGp5rauw?si=WKvg4sLHexWZaXkg

 

 

SALT, un înlocuitor local pentru Revolut?

 

Totul este interpretare, în aproape toate privințele – în politică, psihologie, dar și în privința interpretării autenticității știrilor. Vă vine să credeți că și pentru activitățile ce țin de depozitarea și tranzacționarea banilor, totul poate fi interpretat? Vă vine să credeți că sute de mii și miloane de oameni își operează sumele de bani prin Revolut, o bancă strict digitală? Da, acum 30 de ani toate acestea erau aproape de necrezut. Se anunță intrarea unei unei banci românești digitale, concurente Revolut, SALT Bank. Este digitalizarea noțiunii de încredere, spune Dragoș Stanca.

 

Povestea videopodcast aici:

https://youtu.be/olhQczckwbA?si=K9hf1rtE10kzQLf7

 

 

De ce nu votează tinerii? 

 

Pentru că oricum cei care decid în locul lor, în politică si în multe alte privințe în afara politicii, sunt bine instalați în fotoliile din piramida puterii și nu prea țin cont de vocea tinerilor. Dar să luăm cazul României: de ce nu votează aici tinerii? Pentru că, spre exemplu, tinerii circulă în Europa foarte des, se împiedică des de bariera spațiului Schengen, în care România nu este admisă, iar asta îi dezangajează electoral. Roberta Metsola, președinta singurului parlament transnațional, Parlamentul European, aflată la București (Congresul PPE), a răspuns întrebărilor și curiozităților tinerilor cu care s-a întâlnit în această dimineață la Opera Națională București. A precizat, spre luare aminte, că în Grecia, Belgia, Germania și Luxembrug vârsta de la care se aplică dreptul de vot este 16 ani.

 

Întâlnirea aici:

https://www.youtube.com/live/_jjUJ82Wu-4?si=qna54uc5zxLTtai9

 

 

Și totuși, Austria 

 

Se pare că în Congresul PPE de la București nu va fi loc de triumfalisme. Se va adopta o rezoluție împotriva alianțelor cu extremiștii, dar vor fi și opinii contrare cu discursul majoritar al popularilor europeni. Cancelarul austriac va exprima poziția partidului său, care este împotriva formulării explicite în rezoluția congresului PPE de la București a unei garanții pentru admiterea totală a României în Schengen.

 

Știrea aici:

https://www.dcnews.ro/partidul-lui-nehammer-taie-din-fasa-intentia-ppe-de-a-adopta-o-rezolutie-pentru-aderarea-romaniei-la-schengen-vp-decizie-de-ultima-ora_951432.html#google_vignette

 

 

Inedita publicare postumă, de ziua lui Garcia Marquez 

 

În 6 martie 1927, la Aracataca (Columbia) se năștea unul dintre principalii scriitori ai realismului magic. Astăzi se lansează un roman publicat postum, pe care Marquez l-a scris în 2004.

 

Știrea aici:

https://www.g4media.ro/un-roman-inedit-de-gabriel-garcia-marquez-publicat-la-10-ani-dupa-moartea-scriitorului-columbian.html

 

 

Cine este Ursula Von der Leyen, cea a cărei ascensiune la președinția Comisiei UE a semănat cu o lovitură de stat liniștită?

 

Este fiica lui Ernst Albrecht, unul dintre primii funcționari publici ai UE și un politician proeminent în CDU din Germania, dar și mama a șapte copii, o politiciană germană care militează pentru reafirmarea geopolitică a Europei. Lesne de observant că încă nu a oferit un răspuns despre cum se va reafirma geopolitic continentul nostru, destabilizat recent prin războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. Poate în al doilea mandat la Comisia UE să ni se ofere un răspuns despre reafirmarea geopolitică, e de văzut.

 

Știrea aici:

https://mariustuca.ro/externe/regina-americana-aue-ursula-von-der-leyen-reorganizeaza-uniunea-pentru-razboi-69882.html?fbclid=IwAR1NzyVhEuNyemu0P65W6HGAAxqN1GyaX8KJIOY7B6w18b0uYSm74QXm7qw

 

 

„Numai în rai nu e politică. Aici pe pământ totul implică politica”

 

Nu este un discurs civic, sunt chiar vorbele lui Emil Boc, într-un live transmis pe Facebook de la Romexpo azi, din Congresul PPE, în care primarul Clujului arată imagini din congres și comentează temele politice ale zilei.

 

Live-ul aici:

https://www.facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni/videos/2737342856418363

 

 

Două doamne de pe scena politică europeană, în contrast cu majoritatea politicienilor

 

Evenimentele Congresului PPE de la București au conturat evoluțiile naturale și deschise ale celor două doamne din politica europeană care s-au remarcat: Președinta Parlamentului European și Președinta Republicii Moldova.

 

„Roberta Metsola și Maia Sandu sunt lideri politici care trec drept extraordinari la București nu pentru că au trăsături ieșite din comun, ci mai degrabă pentru că românii s-au acomodat cu mediocritatea politicienilor autohtoni, care au reușit, după cum spune profesorul Andrei Țăranu, să-i evacueze pe cetățeni din viața politică.”

 

Comentariul aici:

https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/cele-doua-presedinte-fata-n-fata-cu-klaus-iohannis-de-ce-ni-se-pare-curaj-politic-ce-fac-maia-sandu-si-roberta-metsola

 

 

 Afaceri interne franceze și expresia lor în politica externă față de război

 

Recentele consultări interne ale președintelui Macron pe marginea subiectului sensibil despre războiul din Ucraina arată un clivaj al centriștilor față de radicalii marginali. Diferențele din politica internă franceză se exprimă foarte bine în direcția politicii externe. De remarcat faptul că președintele francez în funcție s-a consultat inclusiv cu foștii președinți  Nicolas Sarkozy şi François Hollande – un gest semnificativ, de neimaginat în țări cu democrație mai puțin experimentată.

 

„Philippe Moreau-Chevrolet, profesor de comunicare politică la Science Po spune la RFI: ”Vedem că este o axă pro-rusă care se desenează şi care vine din partea Frantei Nesupuse (stânga populistă) sau a Reuniunii Naţionale (extrema dreaptă) în general, şi cu câteva figuri de dreapta. Apoi avem o axă care este cea a majorităţii care este aliniată în mod evident propunerilor lui Emmanuel Macron. Deci, avem o axă în jurul Ucrainei care a fost creată şi care a fost adusă la zi de propunerile preşedintelui Republicii”.”

 

Știrea aici:

https://www.rfi.fr/ro/fran%C5%A3a/20240307-emmanuel-macron-nu-exist%C4%83-nicio-limit%C4%83-nicio-linie-ro%C5%9Fie-%C3%AEn-sus%C5%A3inerea-fran%C5%A3ei-pentru-ucraina

 

 

 

Emil Boc militează pentru înarmarea comună a statelor UE

 

Denigrat insistent de vocile radicalilor marginali care se auto-denumesc suveraniști, Emil Boc militează pentru un efort coordonat de înarmare a statelor UE.

 

Și mai important: Boc argumentează pentru o reformă administrativă imediată în plan intern, în România, absolut necesară cât timp cel puțin o mie din cele trei mii și ceva de comune nu-și pot susține cheltuielile. În plus, reforma administrativă va trebui să atingă și cauzele transferurilor politice ale primarilor.

 

Video aici:

https://fb.watch/qGvjrfQD8K/

 

 

 

Discursul lui Iohannis de la Congresul PPE

 

În contextul Congresului PPE și a discursului susținut de președintele Iohannis, H.D. Hartmann trasează două accente: cât de fragilă și sub-dimensionată (pentru un fost președinte al României) este posibila opțiune pentru portofoliul apărării în viitoarea Comisie UE, dar și susținerea într-o altă limbă decât limba româna a discursului la congres, tot un semn al subordonării, în opinia analistului.

 

Video aici:

https://youtu.be/8L3I02fMaso?si=AvQDkwsm0SGWqNjG

 

 

 

Liderii PSD comunică prin videopodcasturi

 

Duelul ministrilor. Acesta este titlul sub care ministrul Economiei dialoghează cu ministrul Agriculturii, un videopodcast inedit publicat de pagina de youtube a PSD sub titlul SPIN.

 

Video aici:

https://youtu.be/13l3Cy2Xrn4?si=uTSGPsD8wRUKtJKO

 

 

 

 

Profil autor

Horea Băcanu
hsquareANm
Sociolog, strateg de comunicare și manager de presă online, a cercetat fenomenul puterii în textele de ficțiune contemporană. A aplicat și continuă să dezvolte metode de analiză calitativă asupra discursivității din textele politice. Este angrenat în proiecte de comunicare publică și consultanță, dar și comunicator la Universitatea de Vest din Timișoara. Citește și scrie presă, literatură și social-media, alternativ sau simultan.
Articol susținut de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate.  În weekend, e timpul pentru noua selecție de titluri ale săptămânii care se încheie.

Pentru că riscul global al dezinformării este primul ca gravitate pe termen scurt, iată că apelăm la știri relevante, care merită interpretate. Iată selecția de titluri din această perioadă, pe care vi le propun.

Formular
de contact

Ai o întrebare sau o neclaritate? Trimite-ne un mesaj folosind formularul de mai jos sau contactează-ne la unul dintre canalele social media.

Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de navigare. Prin continuarea navigării ești de acord cu Politica de confidențialitate a site-ului.